Om mig

Cecilia ”Cissi” Cronström

Mina första teckningslektioner fick jag i pappas knä (pappa liksom min syster konstkonservatorer) så snart jag kunde hålla i en penna.

Efter att jag utbildat mig till tandläkare och efter många års yrkesarbete blev det som pensionär tid för teckning igen. Och inte bara teckning, jag började måla akvarell och senare också i akryl. Detta hände huvudsakligen sedan jag och Runo (min make) flyttat till Frankrike.

Jag betecknar mig själv som autodidakt. Har dock gått ett antal kurser hos akvarellister. Arne Isacson, Hasse Karlsson och Lars Holm bör nämnas. Akryl och olja blev det i målarskolan i franska Poussan under ledning av Claire Aton. Kroki fick jag också möjlighet att fortsätta med i närbelägna Pezenas och Mas Belles Eaux.

Kroki – ”ögonblicksteckning” av nakna modeller – har alltid intresserat mig. Kunskapen om kroppen och dess rörelser är enligt min mening grundläggande för att  kunna arbeta vidare med konstnärliga uttryck.

Akrylen blev under lång tid mitt favoritmaterial. Särskilt sedan jag lärt känna lilla Alice, barnbarn till vår hyresvärdinna i Bouzigues. Alice var en underbar modell och blev upptakten till den serie av barnbilder som har blivit till ett antal utställningar i Frankrike och i Sverige.

Avslutningen på vår sejour i Frankrike (15 år!) blev att jag fick representera Sverige som en av 13 konstnärer i en europeisk samlingsutställning i den nya regionen Occitanie i södra Frankrike.

Och nu målar jag vidare på hemmaplan – i ateljén på Garnanäs utanför Bräkne-Hoby.

Jag tar gärna emot studiebesök i ateljén – men ring först 0708-120594.